När får Sverige sitt första justitieråd från Rinkeby?

Kön och bakgrund ska inte spela någon roll i yrkeslivet eller vid val av ledare och makthavare. Men man kan inte undvika att den mänskliga biologin och därmed psykologin spelar en stor roll även här.  

Det finns oerhört många manliga företagsledare, domare, m fl, som på olika tillvägagångssätt, genom politiska tillhörighet och, inte att förglömma, tack vare sin karraktär och kontakter nått sina innehavda positioner. Självklart måste man även ha en stor portion kunskap och erfarenhet för att stanna kvar men vägen dit kan skilja sig. Vid val av ledare spelar alltid många olika faktorer roll.

Det blir därför synd när Paulina Neuding, som jag anser är ett nöje att läsa, i sin ledare (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3319359.svd) krankar ner på valet av Sotomayor. Att hon dessutom på ett enkelt medialt sätt förvanskar Sotomayors uttalande angående sina studier vid Yale och Princeton förminskar Neudings ledare än mer. Det är synd att sänka nivån på en annars utmärkt ledarskribent.


Sonia Sotomayor, 55. Första amerikanska justitierådet med en latinamerikansk bakgrund och fattiga förhållanden

Sotomayor gick ut Pinceton University med summa cum laude samt var editor of the Yale Law Journal under sina år på Yale Law School. Hon har på ett klart och tydligt sätt fört fram sina politiska åsikter men hon har aldrig blivit kritiserad partiskt yrkesutövning.

Det finns säkert andra som har många fler och bättre meriter än Sotomayor. Jag är dock inte säker på om dessa väl meriterade jurister skulle kunna bidra till Högsta Domstolens representation av USAs oerhörda mångfald på det sättet som Sotomayors utnämning gör. Därmed blir valet av USAs senaste justitieråd klar och tydlig positiv identitetspolitik. Men USAs styrka utgörs bland annat av just dess kultur och tron på att allt är möjligt, att glastak inte existerar och att bakgrund inte spelar någon roll. "Everything is possible in America".

Hur länge dröjer det innan vi i Sverige röstar fram vår förste statminister med invandrarbakgrund och får ett justitieråd från Rinkeby eller Rosengård?

Läs gärna Henrik Berggrens mer ödmjuka närmande till problematiken
http://www.dn.se/opinion/signerat/sotomayor-smart-ja-vis-nja-1.926904

Kommentarer
Postat av: halal

"ett justitieråd från Rinkeby eller Rosengård?"NEJ TACK, inga sharia-lagar i Sverige.

2009-08-09 @ 10:51:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0